Министерският съвет одобри Национална програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни

...
Министерският съвет одобри Национална програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни
Коментари Харесай

Държавата прие програма за спорта, увеличава парите на състезатели и треньори

Министерският съвет утвърди Национална програма за споделено финансиране на капиталови спортни планове, заяви на брифинг министърът на спорта Димитър Илиев.

Чрез програмата ще могат да се реновират бази, които са държавна и общинска благосъстоятелност, както и да се изградят нови.

По думите на Илиев разликата идва от това, че няма да се раздават средства единствено по субективни фактори, дефинира от министъра, а оценката ще се прави на база ясни и транспарантни критерии. Това е методика за брой поданици, брой спортуващи деца, брой учебни заведения и университети и брой спортни клубове в региона.

Участниците в програмата ще покажат ангажираност, като обезпечат личен или притеглен капитал в размер на 50%, което ще усъвършенства модела на обществените инвестиции като акцентът е върху шерването на присъединяване, изясни спортният министър. Той изясни, че средствата в стратегия са в размер на 10 млн. лева, като след съфинансирането ще се доближи реализация на 20 млн. лева

Вчера Илиев организира работна среща с представители на федерациите на олимпийските спортове. Бяха разисквани стратегиите за финансово подкрепяне през 2024 година Целта е да се подчертава върху олимпийската подготовка на спортистите с квоти, както и на тези с действителни благоприятни условия за присъединяване в Париж 2024, уточни министърът.

Той удостовери изнесената през вчерашния ден информация, че средствата за подготовка на елитните ни спортисти ще бъдат увеличени с 27%, а за треньорите - с 15%. Спортистите с квоти до момента са получавали персонални средства в размер на 3000 лв., а от другата година сумата ще бъде 3800 лева

Спортният министър заяви още, че на следващия ден му следва среща с представители на федерациите от неолимпийските спортове - за тяхното финасиране. Целта е до края на този месец стратегиите да са подготвени, а спортистите и федерациите да пуснат своите планове за присъединяване.

Още от 1 януари те ще разполагат с нужните средства за подготовка през 2024 година, увери министър Илиев.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР